Des de la foscor franquista fins al present

Nil Montilla || Un secret amagat, fins aleshores inconfessable, i el reflex de la fosca situació a la Barcelona de la postguerra són els principals ingredients de la novel·la que escriu l’Àngela, la protagonista de Des del balcó (Amsterdam, 2017), que és la segona novel·la publicada de Teresa Muñoz, editora, escriptora i professora d’escriptura i de català. L’Àngela, després de la mort de la Quima, la seva mare, i en el pis que n’ha heretat, comença una obra sobre la infància de la mare en el barri Gòtic, que li permetrà explicar el secret que va confessar-li en el llit de mort.

Una novel·la dins una novel·la és el recurs que utilitza l’autora per a parlar d’una època plena d’injustícies, de misèria i de repressió. Amb una prosa propera i lleugera, però a la vegada amb descripcions que, a base de recursos com les comparacions, permeten crear-se una imatge ben viva i, de vegades, colpidora, de la realitat, l’obra fa un retrat fidel de la Barcelona franquista. És precisament el retrat que en fa, sense mitges tintes, sense deixar de banda la cruesa, la penúria, la mort i el tuf del règim, el que permet al lector capbussar-se en la novel·la i sentir, ni que sigui per un instant, el que significava viure en la ciutat en aquella època.

Des del balcó és una obra dura, colpidora per moments, que té com a protagonistes la Mort i el malestar d’una època de la qual en denuncia els crims.

Des del balcó es divideix, doncs, en dues parts. La primera, la de la novel·la, està escrita en passat i en tercera persona, donant veu als diferents personatges que hi apareixen. El punt de vista passa d’un a un altre amb molta facilitat i, tot i que gairebé no s’utilitza el diàleg, l’autora el plasma d’una manera original, simulant-lo en una mena d’estil indirecte, com es pot apreciar en el següent exemple extret del segon capítol:

“L’Angelina -mare de la Quima- va arribar quan el seu pare ja s’havia pres el cafè, tebi, cansat d’esperar. Filla, com és que has trigat tant? És que he preferit deixar primer els nens a l’escola, així puc quedar-me més tranquil·la amb vosaltres. Va anar rodejant la taula per fer petons als nens i a la seva cunyada. La Virtudes, que feia mesos que no la veia, va pensar que prima que està i quina cara que fa, si sembla més gran que jo i tot, i que quan estiguessin sols li diria al Ton que la seva germana estava fatal, que si no feia alguna cosa…” (p. 52). 

La segona part és en present i en primera persona, relatada per l’Àngela, que viu la seva pròpia odissea, intentant complir el darrer desig de la seva mare -convertir el seu secret més ben guardat per a denunciar un terrible crim- i, mentrestant, apartar el record de l’Andreu i refer la seva vida. La protagonista, professora de català a Barcelona, escriu la novel·la en el pis que ha heretat de la Quima, curiosament guardat exactament igual que com estava a la postguerra. El per què de no viure-hi mai i de deixar-lo sense moure ni un quadre és una incògnita que el relat de l’Àngela intentarà respondre i que estarà estretament relacionat amb el secret de la Quima.

La nova novel·la de Teresa Muñoz és una obra dura, colpidora per moments, que té com a protagonistes la Mort i el malestar d’una època de la qual en denuncia els crims, amb personatges molt ben descrits i un ingredient, el misteri, que es manté fins el darrer capítol, revelant a poc a poc el que s’amaga darrere de la història de la Quima i que permet mantenir l’interès del lector fins el final. El balcó n’és un símbol important, perquè marca un abans i un després en la vida de la protagonista, i la sortida a aquest simbolitza l’abandonament progressiu del passat que la turmenta i la cerca de noves sensacions i experiències vitals.

Els amors frustrats i els prohibits, els pensaments que no es poden dir en veu alta, la insatisfacció, la violència, la repressió, però també l’esperança, les bones intencions, la felicitat de les petites coses són peces importants d’aquest llibre que t’atrapa i et sacseja, que no et deixarà indiferent.


  • Autora: Teresa Muñoz.
  • Títol: Des del balcó.
  • Data de publicació: 16 de gener del 2017.
  • Editorial: Amsterdam, Ara Llibres.
  • Pàgines: 296.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s