Antoni Cisteró presenta una novel·la sobre la recerca del passat col·lectiu i individual

Fill de la memòria està protagonitzada per un noi adoptat que cerca la història del seu pare biològic per a trobar el seu propi camí i la seva identitat

IMG_20170307_191636

Antoni Cisteró i Pelai Pagès en la presentació de Fill de la memòria

Nil Montilla || Quan Francesc rep una invitació per a participar en un homenatge al seu pare biològic, a qui no va conèixer i de qui no sap gairebé res, el noi comença una cerca sobre la història de la seva família que el portarà fins a la Guerra Civil Espanyola i la immediata postguerra. Aquest és l’argument principal de Fill de la memòria (Cossetània Edicions), la nova novel·la d’Antoni Cisteró que s’ha presentat avui a la llibreria La Central del Carrer Mallorca de Barcelona.

En la presentació del llibre han participat l’autor i l’historiador Pelai Pagès, qui ha destacat que la novel·la té un “fons històric molt important” i que tracta uns temes “que segueixen en la memòria col·lectiva”: La Guerra Civil i la immediata postguerra, l’exili republicà, la resistència a la França ocupada pels nazis i la postguerra mundial. Aquestes són les localitzacions temporals que al llibre s’alternen amb els anys 80 del segle XX, temps en què viu el protagonista.

Pagès ha destacat també “el domini de la llengua” que demostra Cisteró a la novel·la, tractant-se d’un autor que no és “escriptor professional” -Cisteró és enginyer químic, llicenciat en Filosofia i diplomat en Sociologia-. També ha explicat que, tot i que no és una “novel·la històrica clàssica”, ajuda a entendre “molt bé” la història. Com a historiador, Pagès ha felicitat l’autor per la “rigorosositat en la contextualització” i pel “gran realisme històric”, perquè, malgrat que relata fets ficticis, aquests són “perfectament factibles”, ha afegit.

La novel·la està narrada en primera persona i en passat -en forma de diari en què el protagonista explica el procés de recuperació dels fets relatius a la seva família- i present -quan apareixen les biografies dels familiars-. Antoni Cisteró ha volgut destacar la gran importància de la memòria, que té una relació amb tots els personatges. Així, l’autor volia raonar sobre la memòria, que considera essencial “per a afrontar el futur”, i ha escollit el format novel·la per a afegir-hi emoció.

Fill de la memòria és un llibre essencialment sobre la memòria individual, però també tracta uns fets que pertanyen a la col·lectiva, i amb ella Cisteró pretén deixar entreveure la importància que la recuperació del passat té per a la societat, com per al protagonista és important per a trobar-se a sí mateix i el seu camí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s