Marc Moreno presenta “Temps de rates”, una novel·la de baixos fons

L’obra guanyadora del VIII Premi Crims de Tinta, situada a la Verneda, retrata la delinqüència de la mà d’uns personatges amorals i individualistes

marcmoreno

D’esquerra a dreta: l’editor de La Magrana, Marc Moreno i Anna Mª Villalonga

Nil Montilla || La nova novel·la de Marc Moreno és un relat “d’una realitat separada de la que coneixem”, dels personatges dels baixos fons del barri barceloní de la Verneda que, dedicats exclusivament a la delinqüència, són amorals, individualistes, violents i no senten afecte per ningú. El títol de l’obra, doncs, els descriu perfectament: “Temps de rates” presenta uns personatges “amb cua llarga i una mica fastigosos”, en paraules de l’escriptora i professora de literatura Anna Maria Villalonga.

En la presentació del llibre, que ha tingut lloc a la llibreria La Central del Raval, a Barcelona, hi han participat, a més de l’autor, Villalonga i l’editor de RBA-La Magrana, el segell que ha publicat l’obra després que fos la guanyadora del VIII Premi Crims de Tinta.

L’escriptora, amiga de Moreno, ha explicat que ha presentat totes les novel·les de l’escriptor excepte la primera, quan encara no es coneixien. Villalonga, com a especialista en crítica literària, ha aportat una visió d’anàlisi de la novel·la. Segons ha dit, es tracta d’una obra “molt personal”, que suposa una evolució en la narrativa de Moreno. A Temps de rates, es presenta un ambient familiar i social que, si bé no es determinista, explica en part la manera de ser dels personatges, que es preocupen només per ells mateixos i per fer una vida fàcil a través del crim.

Marc Moreno ha destacat que es tracta d’una novel·la àgil, sense descripcions llargues ni grans parrafades. De fet, comença ja amb un conflicte: el protagonista, l’Eloi, rep una bossa amb vuit quilos de cocaïna del seu veí, i ell no sap què fer-ne. Ha explicat, a més, que la trama no és “una gran trama”, en el sentit que no és complicada, sinó que més aviat es construeix a partir de l’acumulació de petits esdeveniments que succeeixen en uns escenaris fixos.

Temps de rates està escrita en català i amb un narrador en primera persona que resulta un “omniscient encobert”, en paraules de Villalonga. El narrador és Charly, un personatge que, de fet, és secundari, i que no participa de la majoria d’esdeveniments que explica. Aquest personatge és també de baixos fons i, per tant, explica la història amb un registre col·loquial. Per això, les descripcions són curtes, però “els diàlegs amaguen reflexions que si les extrapoles a la vida real fan mal”, ha opinat Villalonga.

Delinqüència, drogues, violència, interessos personals, “ni-nis”, policia corrupta i famílies amb sense mostres d’afecte són alguns dels ingredients d’aquesta novel·la que Marc Moreno va començar a escriure ja fa quatre anys i que, després de moltes revisions, presenta un joc per al lector i li parla d’una realitat fosca amb una mirada imparcial.


Llegiu més:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s