L’auto ficció per donar veu a temes tabú

Alicia Kopf i Jordi Nopca conversen sobre Germà de gel a la biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall de Barcelona

dsc_6010

Alicia Kopf i Jordi Nopca en el diàleg literari a Barcelona

Laura Trius || Amb el booktrailer de Germà de gel com a detonant, s’ha iniciat el primer dia de febrer de 2017 la conversa entre Alicia Kopf i Jordi Nopca sobre el llibre, a la biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall de Barcelona. Els dos escriptors i llicenciats en Literatura comparada han recorregut en el seu diàleg diferents aspectes de l’obra, desgranant la construcció d’aquesta en l’àmbit teòric i temàtic.

Nopca i Kopf han parlat de la temàtica de Germà de gel, en especial per tractar el tema dels sentiments en la convivència amb un familiar discapacitat. Quant a això, l’autora del llibre ha destacat el seu interès per l’auto ficció per explicar, a través de modificar una realitat, una sèrie de situacions que encara són tabú. Per fer això ha indicat la importància de no negar la realitat particular d’aquestes situacions i, per tant, que cal oferir els punts de vista que en són propis, no els que la diferencien.

A la conversa, Alicia Kopf ha destacat que el seu objectiu en escriure la novel·la va ser tractar el tema de l’èpica, trobant la part femenina del tòpic a partir d’una forta documentació. En aquest sentit, ha ressaltat la necessitat de construir un relat contextualitzat i així fugir del melodrama a una història que en cap moment volia ser-ho.

Germà de gel és una novel·la d’auto ficció que s’articula a través d’un diari d’una persona obsessionada en la recerca d’expedicions polars. Combina d’aquesta manera materials documentals amb narració en primera persona, successos històrics i quelcom de personal.

La novel·la d’Alicia Kopf va ser premi Documenta 2015, un concurs convocat per la llibreria Documenta en conjunció amb l’Altra Editorial, que vol ser una plataforma per impulsar autors joves que aportin mirades noves a la literatura tradicional. També Jordi Nopca, que ha participat com a presentador del diàleg sobre Germà de gel, va guanyar el premi Documenta el 2014, amb el recull de relats Puja a casa.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s